Aktualności

piątek, 5 października 2018 |

Obrady Kapituły Programu Smaczne bo Podkarpacie za nami

4 października 2018 roku w Sali Kolumnowej Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie odbyła się Kapituła Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie”, organizowanego przez Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie przy współpracy z Wojewodą Podkarpackim i Marszałkiem Województwa Podkarpackiego. Partnerami Programu są Podkarpacki Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny.

Kapitułę Programu tworzą eksperci rynku spożywczego, osób zaufania publicznego oraz przedstawicieli mediów. Kapituła zapoznała się z przedstawioną przez producentów dokumentacją oraz wynikami badań wykonanych przez ekspertów z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie.
Zgłoszone produkty oceniane były według następujących kryteriów: wygląd i kształt, barwa, smak, zapach, konsystencja i struktura. Oceniana była poprawność etykietowania i znakowania produktów, które narzuca m.in. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego
i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Szacowne gremium Kapituły dokonało oceny zgłoszonych produktów przyznając 31 certyfikatów „Smaczne bo Podkarpackie”. Efekty pracy Kapituły poznamy już niebawem tj. 18 października w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce podczas uroczystej Gali kończącej tegoroczną edycję Programu „Smaczne bo Podkarpackie”.

Wśród uczestników programu są:

  • P.H.U. Wojciech Czuba Piekarnia Dobry Chleb, Jasienica Rosielna (Chleb ze słonecznikiem),
  • Wajras Marian Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowe- Piekarnia, Ruda (Chleb swojski)
  • P.P.H.U RAJ Krzysztof Szopiak, Lubenia (Chleb wiejski lubeński)
  • Piekarnia nr 1 Zofia Wasiewicz, Stubno (Chleb domowy),
  • Piekarnia nr 1 Zofia Wasiewicz, Stubno (Sernik z kremem),
  • Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Sieniawa (Chleb mazowiecki)
  • Piekarnia Cukiernia Szelców Lesko Spółka Jawna Halina Andrzej Maria Romualda Szelc, Lesko (Chleb żytni razowy bez drożdży, produkowany na naturalnym zakwasie żytnim)
  • Kurek Justyna Firma Handlowo-Usługowa „Juvita”, Dulcza Wielka (Szynka tradycyjna)
  • Masarnia s.c. Zygmunt i Kamil Osip, Wierzawice (Salceson),
  • Firma Wyrób Wędlin Bogusław Szymański, Nowe Sioło (Szynka wędzona z Nowego Sioła),
  • Firma Produkcyjno-Handlowa „BIESZCZADY”, Bircza Rudawka (Kabanosy JANKA),
  • PPHU „KOS” K. Mazur, W. Zych Sp. J., Dębica (Galaretka drobiowa z indyka, Galaretka drobiowa z kurczaka, Galaretka wieprzowa golonka),
  • P.P.H.U. Fenetra Bogusław i Marek Kozubal Spółka Jawna, Mrowla (Paprykarz Kołodzieja)
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZAREK” Andrzej Szarek, Jarosław, (Bigos), JOTA s.c. P. Giza, D. Giza, Rzeszów (Pierogi ruskie),
  • Zakład Produkcji Spożywczej KUSZ Catering, Chmielnik (Pierogi ruskie),
  • Przedsiębiorstwo Handlowo – Usługowe „MATEO” Stanisław Cabaj, Dębica (Pierogi z kapustą i grzybami)
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Jasienica Rosielna (Kefir ekologiczny kubek 380ml, Kefir z Jasienicy Rosielnej 400ml)
  • Leda ser Leszek Jakimowicz, Wólka Krowicka (Ser ziołowy z kozieradką, Ser ziołowy z kminkiem, Ser ziołowy z czarnuszką)
  • Przedsiębiorstwo Produkcyjno Usługowo Handlowe „Cimesmak” Artur Legutko, Brzeźnica (Żurki- grupa produktów: Żurek Biały Brzeźnicki 480 ml, Barszcz biały z Brzeźnicy 500 ml)
  • HORTINO ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA OWOCOWO- WARZYWNEGO LEŻAJSK SP. Z O. O. (Warzywa na patelnię z makaronem i przyprawą rzymską)
  • Bieszczadzka Spiżarnia Anna Książek, Zarszyn (Olej rzepakowy)
  • Piekarnia ROZTOCZYŃSKI Spółka z o.o., Dębica (Podpłomyk milenijny)
  • Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o., Jarosław (Biszkopty)
  • Cukiernia Pokusa Marta Rączka – Żurawska, Mielec (Szarlotka z bezą i bitą śmietaną)
  • Wyroby Cukiernicze Miód Malina, Kolbuszowa (Ciastka tartaletki o smaku pomarańczowym na kruchym cieście, Ciastka pierożki z jabłkami na kruchym cieście, Ciastka serduszka ryżowo-kokosowe)
  • Cuda Wianki- Słodkie, Stalowa Wola (Pączki Basi)
  • Tortowe Atelier Doradztwo Kulinarne Jolanta Augustyn, Kolbuszowa (Tartaletka bananowa, Tartaletka miętowa, Tartaletka cytrynowa z opalaną bezą)
  • Pracownia Cukiernicza s.c., Dębica (Makowiec dębicki)
  • Cukiernia BABECZKA, Rzeszów (Sernik ze śliwką z nutą kawową)
  • PRO- AGRO Marek Nowiński Winnice Dwie Granice, Przysieki (Czerwone wina z Winnicy Dwie Granice- grupa produktów: Wino czerwone gronowe wytrawne Emporium, Wino czerwone gronowe wytrawne Rondium ,Wino czerwone gronowe wytrawne Regium)

Życzymy powodzenia wszystkim uczestnikom tegorocznej edycji programu!


cookies Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem