6 listopada 2019 roku w Sali Kolumnowej Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie odbyła się Kapituła Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie”, organizowanego przez Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie przy współpracy z Wojewodą Podkarpackim
i Marszałkiem Województwa Podkarpackiego. Partnerami Programu kolejny rok z rzędu są Podkarpacki Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny.
Kapitułę Programu tworzą eksperci rynku spożywczego, osób zaufania publicznego oraz przedstawicieli mediów. Kapituła zapoznała się z przedstawioną przez producentów dokumentacją oraz wynikami badań wykonanych przez ekspertów z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie.
Zgłoszone produkty oceniane były według następujących kryteriów: wygląd i kształt, barwa, smak, zapach, konsystencja i struktura. Oceniana była poprawność etykietowania i znakowania produktów, które narzuca m.in. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.
Szacowne gremium Kapituły dokonało oceny zgłoszonych produktów przyznając 37 certyfikatów „Smaczne bo Podkarpackie”. Efekty pracy Kapituły poznamy już niebawem tj. 28 listopada w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce podczas uroczystej Gali kończącej tegoroczną edycję Programu „Smaczne bo Podkarpackie”.