Aktualności

piątek, 5 października 2018 |

Obrady Kapituły Programu Smaczne bo Podkarpacie za nami

4 października 2018 roku w Sali Kolumnowej Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie odbyła się Kapituła Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie”, organizowanego przez Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie przy współpracy z Wojewodą Podkarpackim i Marszałkiem Województwa Podkarpackiego. Partnerami Programu są Podkarpacki Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny.

Kapitułę Programu tworzą eksperci rynku spożywczego, osób zaufania publicznego oraz przedstawicieli mediów. Kapituła zapoznała się z przedstawioną przez producentów dokumentacją oraz wynikami badań wykonanych przez ekspertów z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie.
Zgłoszone produkty oceniane były według następujących kryteriów: wygląd i kształt, barwa, smak, zapach, konsystencja i struktura. Oceniana była poprawność etykietowania i znakowania produktów, które narzuca m.in. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego
i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Szacowne gremium Kapituły dokonało oceny zgłoszonych produktów przyznając 31 certyfikatów „Smaczne bo Podkarpackie”. Efekty pracy Kapituły poznamy już niebawem tj. 18 października w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce podczas uroczystej Gali kończącej tegoroczną edycję Programu „Smaczne bo Podkarpackie”.

Wśród uczestników programu są:

  • P.H.U. Wojciech Czuba Piekarnia Dobry Chleb, Jasienica Rosielna (Chleb ze słonecznikiem),
  • Wajras Marian Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowe- Piekarnia, Ruda (Chleb swojski)
  • P.P.H.U RAJ Krzysztof Szopiak, Lubenia (Chleb wiejski lubeński)
  • Piekarnia nr 1 Zofia Wasiewicz, Stubno (Chleb domowy),
  • Piekarnia nr 1 Zofia Wasiewicz, Stubno (Sernik z kremem),
  • Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Sieniawa (Chleb mazowiecki)
  • Piekarnia Cukiernia Szelców Lesko Spółka Jawna Halina Andrzej Maria Romualda Szelc, Lesko (Chleb żytni razowy bez drożdży, produkowany na naturalnym zakwasie żytnim)
  • Kurek Justyna Firma Handlowo-Usługowa „Juvita”, Dulcza Wielka (Szynka tradycyjna)
  • Masarnia s.c. Zygmunt i Kamil Osip, Wierzawice (Salceson),
  • Firma Wyrób Wędlin Bogusław Szymański, Nowe Sioło (Szynka wędzona z Nowego Sioła),
  • Firma Produkcyjno-Handlowa „BIESZCZADY”, Bircza Rudawka (Kabanosy JANKA),
  • PPHU „KOS” K. Mazur, W. Zych Sp. J., Dębica (Galaretka drobiowa z indyka, Galaretka drobiowa z kurczaka, Galaretka wieprzowa golonka),
  • P.P.H.U. Fenetra Bogusław i Marek Kozubal Spółka Jawna, Mrowla (Paprykarz Kołodzieja)
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZAREK” Andrzej Szarek, Jarosław, (Bigos), JOTA s.c. P. Giza, D. Giza, Rzeszów (Pierogi ruskie),
  • Zakład Produkcji Spożywczej KUSZ Catering, Chmielnik (Pierogi ruskie),
  • Przedsiębiorstwo Handlowo – Usługowe „MATEO” Stanisław Cabaj, Dębica (Pierogi z kapustą i grzybami)
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Jasienica Rosielna (Kefir ekologiczny kubek 380ml, Kefir z Jasienicy Rosielnej 400ml)
  • Leda ser Leszek Jakimowicz, Wólka Krowicka (Ser ziołowy z kozieradką, Ser ziołowy z kminkiem, Ser ziołowy z czarnuszką)
  • Przedsiębiorstwo Produkcyjno Usługowo Handlowe „Cimesmak” Artur Legutko, Brzeźnica (Żurki- grupa produktów: Żurek Biały Brzeźnicki 480 ml, Barszcz biały z Brzeźnicy 500 ml)
  • HORTINO ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA OWOCOWO- WARZYWNEGO LEŻAJSK SP. Z O. O. (Warzywa na patelnię z makaronem i przyprawą rzymską)
  • Bieszczadzka Spiżarnia Anna Książek, Zarszyn (Olej rzepakowy)
  • Piekarnia ROZTOCZYŃSKI Spółka z o.o., Dębica (Podpłomyk milenijny)
  • Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o., Jarosław (Biszkopty)
  • Cukiernia Pokusa Marta Rączka – Żurawska, Mielec (Szarlotka z bezą i bitą śmietaną)
  • Wyroby Cukiernicze Miód Malina, Kolbuszowa (Ciastka tartaletki o smaku pomarańczowym na kruchym cieście, Ciastka pierożki z jabłkami na kruchym cieście, Ciastka serduszka ryżowo-kokosowe)
  • Cuda Wianki- Słodkie, Stalowa Wola (Pączki Basi)
  • Tortowe Atelier Doradztwo Kulinarne Jolanta Augustyn, Kolbuszowa (Tartaletka bananowa, Tartaletka miętowa, Tartaletka cytrynowa z opalaną bezą)
  • Pracownia Cukiernicza s.c., Dębica (Makowiec dębicki)
  • Cukiernia BABECZKA, Rzeszów (Sernik ze śliwką z nutą kawową)
  • PRO- AGRO Marek Nowiński Winnice Dwie Granice, Przysieki (Czerwone wina z Winnicy Dwie Granice- grupa produktów: Wino czerwone gronowe wytrawne Emporium, Wino czerwone gronowe wytrawne Rondium ,Wino czerwone gronowe wytrawne Regium)

Życzymy powodzenia wszystkim uczestnikom tegorocznej edycji programu!