26 września zakończyły się międzynarodowe Targi Smaki Regionów 2017. Wystawcy branży spożywczej, kontrahenci, hurtownicy i detaliści – wszyscy spotkali się w jednym miejscu, by nawiązać nowe kontakty biznesowe i wymienić się doświadczeniami. Nie zabrakło też przedstawicieli Podkarpacia, w tym laureatów Programu Certyfikującego Produkty Spożywcze Podkarpackiego.
4 dni trwały Targi Smaki Regionów 2017. Do Międzynarodowych Targów Poznańskich zjechali wystawcy wszystkich województw z Polski. I jak podkreślał marszałek Władysław Ortyl, cieszy się, że producenci z Podkarpacia uczestniczą w targach, eksponują swoje produkty na wystawach i konkursach. Zaznaczył, że jest to dla województwa bardzo dobra promocja.
Nasz region reprezentowały: Firma Handlowo-Usługowa JUVITA z Dulczy Wielkiej (powiat mielecki), Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe MATEO Stanisław Cabaj z Dębicy (powiat dębicki), Uzdrowisko Rymanów (powiat krośnieński), Cukiernicza Spółdzielnia ROKSANA ze Strzyżowa (powiat strzyżowski), Fabryka ciast i cukrów Dr Stanisława Gurgula z Jarosławia (powiat jarosławski), Gospodarstwo Agroturystyczne z Bukowca (powiat leski), Piekarnia Drzewna ANMAR z Rogóżna (powiat łańcucki), Leda-ser z Wólki Krowickiej (powiat lubaczowski), Maria i Mieczysław Łabęccy oraz firma Taurus z Pilzna (powiat dębicki).
Nie brakowało więc stoisk z wędlinami, kiełbasami, produktami garmażeryjnymi, nabiałem, wodami mineralnymi, nalewkami i słodyczami, w tym cukierków, ciast i ciasteczek. Pomocą i wsparciem służyły wystawcom przedstawicielki Centrum Promocji Biznesu.
– Atmosfera była niesamowita. Razem z wystawcami nawiązaliśmy świetne relacje. Przez te 4 dni byliśmy jedną podkarpacką rodziną, która promowała to, co ma najlepsze. Nasze stoiska budziły ogromne zainteresowanie, kolejki po produkty naszych wystawców nie kończyły się. Propozycje od kontrahentów i hurtowników również się pojawiły. Jesteśmy tym bardziej z tego dumni, ponieważ większość z wystawców to laureaci Programu Smaczne Bo Podkarpackie – powiedziała Magdalena Kucharska z Centrum Promocji Biznesu, organizatora programu certyfikującego.
W drugim dniu targów odbył się Wielki Finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Nagrody „Perła 2017” w konkursie w kategorii: Produkt regionalny, otrzymali z Podkarpacia:
– Gospodarstwo Agroturystyczne Bukowiec – Bożena Wisła za ser podpuszczkowy z nutą leśną
– Leszek Jakimowicz LEDA SER za ser dojrzewający Wólczan
– ANMAR Piekarnia-Bar Anna Surmacz-Kałamarz za szynkę w rozmarynie
– Maria i Mieczysław Łabęccy za nalewkę jeżynową leśną z Ulanowa.
Ponadto z rąk Lucjana Kuźniara, członka Zarządu Województwa Podkarpackiego i przedstawicielki Centrum Promocji Biznesu, wszyscy wystawcy otrzymali pamiątkowe podziękowania od kapituły konkursu Smaczne Bo Podkarpackie za prezentację produktów podczas targów.
Wystawcy mogli się pokazać na tak prestiżowym wydarzeniu dzięki uprzejmości Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, za co Centrum Promocji Biznesu serdecznie dziękuje marszałkowi Władysławowi Ortylowi.
Fot. Centrum Promocji Biznesu